Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy kis akvarisztika

NÉHÁNY GONDOLAT AZ AKVÁRIUMRÓL

Valószínűleg már az őseinket is nagymértékben vonzották a könyezetükben élő állatok. Elsősorban hasznuk miatt, hiszen olyan tulajdonságokkal rendelkeztek, melyek segítséget jelentettek életükhöz. Az állatok jó része gyorsabb nálunk, jobban tudja érzékelni a látható vagy éppen a szagolható világot. Valahogy ezeket a tulajdonságaikat  vehették figyelembe őseink amikor háziasították a különféle vadon élő állatfajokat. Most ugorjunk ebben a történetben egy jó nagyot! A mai modern világban élő embernek -elsősorban nem hasznuk miatt- van szüksége olyan élőlényre környezetében, melyek szinte társként léteznek mellettük. Van egy -vélhetően kicsiny- embercsoport is, aki a természet képviselőinek (a növényeknek, állatoknak) az esztétikai élményéért rajong. Ide tartoznak az akvaristák is. Hiszen lehetne-e egy, még nagyon kicsi társasházi lakásban is, elképzelni szebbet, mint egy szépen felépített, létesített akvárium? És már a témánknál is vagyunk. Az akvárium a természet megismerése mellett (halak, csigák, növények) felülmúlhatatlan esztétikai élményt is nyújt létrehozójának.  

NÉHÁNY SZAKMAI GONDOLAT AZ AKVÁRIUMRÓL

Az akvárium maga egy mesterséges rendszerként fogható fel. Ezt a rendszert maga az ember hozza létre úgy, hogy egy kis zárt vizes teret hoz létre (ez az üvegmedence) és ebben próbálja folyamatosan biztosítani azokat a feltételeket, melyek a természetben működnek. Ebből következik az első fontos lépés az akvárium létesítésekor. Legelőször azt kell eldönteni, hogy milyen akváriumot is akar létesíteni az akvarista. Lehetséges (és talán ezt tudom leginkább ajánlani) un. biotóp (élőhely) akvárium létesítése, mely esetében egy élőhely pl. az Amazonász, a kelet-ázsiai vagy egyéb földrajzi helyek édesvízi halainak élőhelyeit "másolja" le, alakítja az élettelen feltételeket úgy és ehhez telepíti be az akváriumot ott élő hal fajokkal. Az édesvízi biotóp akváriumok létesítése a legegyszerűbb (mégha kezdetben sok gond jelentkezik is), a tengeri élőhelyeket szimuláló akváriumok létrehozása bizony nagy-nagy hozzáértést és sok olyan feltételt igényel, melyet amatőr akvaristáknak nemigen ajánlok. Egyébként pedig akármilyen akváriumot létesít valaki elsőrendű "szabály", hogy szeresse csinálni és mindig figyelje az akvárium feltételeinek biztosítása mellett a halak, a növények reagálását, viselkedését! Ne feledje senki azt az alapvető szabályt, hogy az akvárium mesterséges rendszer, tehát csak az ember beavatkozásával működik tartósan! Felelősséggel kell hozzákezdeni és felelősséggel kell folytatni az akvarizálást és ebben az esetben sok-sok olyan élményhez jut bárki, ami semmi mással nem pótolható, mert a szobánkban naponta figyelhetjük az Amazonász, Mexikó vagy éppen Kelet-Ázsia folyóinak nyüzsgő, szépséges életét!

AZ AKVÁRIUM SZERKEZETE, ALAPVETŐ MŰKÖDÉSE

A mellékelt 1. ábra azt kívánja szemléltetni, hogy milyen alapvető összetevői vannak az akvárimnak (a részleteket egy ilyen szerkesztésben most mellőzöm). Némi kis magyrázat az ábrához: 1= az akvárium vize, mely azért sok minőségi kritériumokkal rendelkezik (hőmérséklete, benne oldott anyagok, kémhatása, keménysége), melyeket a tartani kívánt halfajok szerint kell szabályozni, 2= az akvárium növényei (aki igényes akvarista akar lenni az sohase alkalmazzon mű növényeket!), ezek faji összetétele az élőhely szerinti legyen. Egyébként nagyon fontos szerepük van a víz oxigén tartalmának a szabályozásában is. A növényeket -hacsak más valami nem indokolja- ma már nemigen szoktuk magába a talajba ültetni, mert erre már más lehetőség is van (kis cserépben helyezzük el), ennek a jelentősége az akvárium nagytakarításakor van, hiszen így könnyen kezelhetjük őket és nem szenvednek esetleg maradandó sérülést sem! 3= kiegészítő műszaki berendezések ( levegőztető, szűrő, világító eszközök). Jelentőségük nem hanyagolható el, mert mesterséges rendszer az akvárium, ne felejtsük el! Ezért tehát a felesleges (lehet, hogy esztétikai szempontból is) anyagok eltávolítása, vagy éppen a víz átszellőztetésével, a természetes vízmozgást pótolja. 4= a halfajok megválasztása attól függ, hogy milyen élőhelyet akarunk utánozni az akváriumunkkal. Ajánlatos -különösen kezdetben- az igénytelenebb (hőre, vízösszetételre nem érzékeny) fajokat választani.  5= az akvárium talaja. Ma már inkább a természeti valóság szimbolizálására szolgál, semmint nélkülözhetetlen tényezője az akváriumnak. Sok olyan akvárium van ma már, melyek a talaj nélkül is nagyon jól működnek, de ebben az esetben is valami kiegészítőkkel (ágak, kövek, búvóhelyek stb.) próbálják a talaj valóságát helyettesíteni. Amennyiben a talajt alkalmazzuk, akkor annak rendszer karbantartása (tisztítás, mosás, fertőtlenítés) szükséges.

A fenti ismertetés mellett nézzék meg a mellékelt diaképeket is, melyek egy kis információt  adnak az akvárium létesítéséhez. Az akvárium létrehozása és fenntartása során kifejtett munka igazi öröme a szép és jól funkcionáló akvárium látásában térül meg és én ehhez kívánok sok sikert minden kezdő vagy éppen haladó akvaristának!

Ha szeretnél akváriumot létesíteni, akkor az alábbi 10 parancsolatot ajánlom a figyelmedbe:

1. Akváriumod mindig legyen tiszta, gondozott! 

                                                                                                                                                     2. Mindennap tégy valamit, ami jó az akváriumod élőlényeinek (a gazda szeme effektus)! 

                                                                                                                                                                        3. Ne etesd túl a halakat, de ne is hanyagold el az etetésüket (naponta kétszer adj táplálékot nekik)!  

                                                                                                                                                                         4. Az akváriumod berendezéseit hetente nézd meg és ha kell tisztítsd, javítsd! 

                                                                                                                                                                        5. Csigákat tarts az akváriumodban (pl. almacsiga), a szerves hulladékot jól eltakarítják!

 6. Figyeld az akváriumod algásodását és már csírájában próbáld megszüntetni (ezt talán a lekaparással lehet legjobban megoldani)!  

                                                                                                                                                                       7. Félévenként egyszer végezz nagytakarítást az akváriumban!  

                                                                                                                                                                       8. Jól válaszd meg az akváriumban együtt élő hal fajokat (a kötözködő, agresszív halakat mellőzd)!  

                                                                                                                                                                       9. A világítással lehetőleg szabályos -pihenés és aktív- bioritmust alakíts ki a medencéd halainál,növényeinél! 

                                                                                                                                                                    10. Az akváriumodban élőlények élnek és úgyis kezeld hát őket! A növények is élőlények!